Wie is

Sunny van Zijst?

Mijn liefde voor vintage en de jazz begon toen ik heel jong was. Ik speelde saxofoon sinds mijn 12e en ontdekte al snel bigband en swing in de stijl van de jaren '30 en '40. Ik speel in een big band sinds ik 18 was. Ik had de beste leraar en dirigent die men zich kan wensen, de trompettist Charles Green.

 

In mijn studie aan de opleiding theatervormgeving aan de Akademie Beeldende Vorming in Tilburg, en een Masters in Utrecht en Praag kon ik mijn liefde voor muziek en beeld combineren. Ik ben afgestudeerd op Richard Wagner en het Gesamtkunstwerk waar alle disciplines samen komen. Daarbij heb ik altijd een lichte voorkeur voor kostuums gehad. Het maken, het tactiele van textiel heeft me altijd geboeid. Ik groeide op met een moeder die docent textiele werkvormen was aan de akademie. Met haar collega's en vrienden ben ik van kinds af aan opgeleid en gevormd. Na mijn afstuderen heb ik bijna 20 jaar als individueel kunstenaar gewerkt. Ik had mijn eigen studio waar ik grote installatiestukken maakte. Mijn belangrijkste materiaal was glas, aangezien mijn vader en grootvader allebei een glasatelier hebben. Ik was behoorlijk succesvol, deed mee aan grote international tentoonstellingen en had redelijk wat opdrachten.

 

Door een aantal kronkels in de weg begon ik in 2015 weer met textiel te werken. Ik begon outfits te maken voor enkele leden van de kleine big band waarin ik speelde, en daarna voor enkele dansers. Ik kon leven in mijn wereld met jazz, vintage stijl kleding en mijn band.

 

Sinds 2015 werd mijn leven vele malen op zijn kop gezet. Ik worstelde me door een scheiding en het opnieuw opbouwen van mijn studio, ik verloor mijn lieve moeder die ook mijn beste leermeester was, werd ernstig ziek en onderging een zware operatie. Op de moeilijkste momenten had ik het geluk dat ik me op mijn werk kon concentreren. Het geeft me een reden en een doel en ongeacht de tegenslagen probeer ik te zien welke mogelijkheden ik wel heb.

 

De laatste zes jaar heb ik me geconcentreerd op mijn eigen collectie, en dan voornamelijk herenkleding. Langzaam maar zeker komt er nu dameskleding bij.  Daarnaast ben ik een eigen collectie stoffen aan het samenstellen. Dessin ontwerp is erg leuk om te doen, dat smaakt zeker naar meer.